top of page

"JEG SÅ EN MANN SOM LÅ PÅ BAKKEN..."

Norsk Folkehjelp ønsket å øke oppmerksomheten rundt førstehjelp. Med et begrenset budsjett ønsket vi å lage en kampanje som satte viktigheten av førstehjelp på den nasjonale agendaen. 

 

Vi inngikk et samarbeid med influenser Sophie Elise, på tidspunktet Norges mest leste blogger.

Fase én: 

Kampanjen startet med at Sophie Elise postet en selfie hvor en person lå på bakken bak henne: 

 

«I dag morges var jeg ute for å gjøre noen ærender, og hva bevitner jeg da? Faktisk en mann som hadde kollapset på gata, og det var mest sannsynlig snakk om hjertestans. Jeg tror han hadde puls, ikke vet jeg – for hva skal man egentlig gjøre, annet enn å stå å se på? Jeg mener, jeg som person kan jo ikke gjøre noe så da må man bare vente til ambulansen kommer. Det var jo det alle andre gjorde også, så der lå det altså en mann på fortauet.. Det var rart å være i en slik situasjon, men jeg kunne jo ikke gjort noe annet for å hjelpe uansett. Jeg tror dessuten ikke på at førstehjelp virkelig hjelper noe særlig, og i alle fall ikke om jeg skulle ha gjort det. tror det er en oppskrytt greie, og skjønner ikke hvorfor folk bruker tid på å lære seg det. Det fikk jeg jo føle på kroppen i dag også! (…) Dersom man ikke vet helt sikkert hva som feiler mannen så kan man risikere å gjøre situasjonen mye verre. Da er det bedre å ikke gjøre noe.»

Innen få timer var innlegget den mest sette bloggposten i norsk historie, med nesten 450 000 visninger og 100 000 delinger. Publikum kritiserte Sophie Elise for å være egoistisk og uvitende om viktigheten av førstehjelp, og media omtalte saken etter kort tid. 

Selfie utsnitt 1.jpg

For å øke oppmerksomheten rundt tema ytterligere, hadde vi også inngått et samarbeid med andre influensere med andre målgrupper. Etter planen skulle de i de kommende dagene kritisere Sophie Elises innlegg, og argumentere for viktigheten av førstehjelpskunnskap til alle aldersgrupper. 

Kampanjen tok imidlertid en annen retning. Selv om vi var forberedt på innlegget bille skape reaksjoner, hadde vi ikke forventet aggresjonen Sophie Elises innlegg ville skape. Blant alle de negative kommentarene fikk Sophie Elise også alvorlige trusler. For å forhindre ytterligere psykiske påkjenninger for Sophie Elise, ble intensjonen bak innlegget avslørt samme dag. Oppmerksomheten rundt hennes ene blogginnlegg gjorde at de andre influensernes bidrag ble overflødige. 

DB_forside.JPG

Skjermdump fra Dagbladet:

DB_kronikk.JPG

Fase to:

I sitt andre blogginnlegg (den samme kvelden), postet Sophie Elise en større versjon av selfien hun hadde postet tidligere på dagen. I dette bildet er ansiktet til personen som ligger på bakken synlig, og viser generalsekretæren i Norsk Folkehjelp. 

Innlegget oppsummert:

“Til alle dere som angrep og kritiserte meg for å være egoistisk og kunnskapsløs om førstehjelp: For en uke siden deltok jeg på førstehjelpskurs i regi av Norsk Folkehjelp. Jeg KAN utføre førstehjelp. Kan du? Når tok du sist et kurs?  Det virker som om du synes at det var viktig at jeg kan førstehjelp, men hvor viktig er det for deg?

Fase tre: 

Kampanjen ble utvidet med en digital fase, med bannere med personer som hadde mottatt førstehjelp og ønsket å takke sine hjelpere. Bannerne linket til en landingsside hvor flere sanne historier om førstehjelpsmottagere ble delt, og hvor publikum ble oppmuntret til å dele egne historier og takke deres hjelpere. 

 

Kampanjen fikk mye eksponering i fortjente flater, og oppnådde målet om å få førstehjelp på den nasjonale agendaen. 

580x400_tina.jpg
Desktop - Frontpage - Green.jpg

Min Rolle: Idé/konsept, tekst, Foto, Video, research​

bottom of page